مسابقه دانش مغز چیست؟
مسابقه دانش مغز که با نام مسابقات برین بی یا Brain Bee Competition در سطح دنیا شناخته میشود، بزرگترین مسابقات دانش آموزی در حوزهی علوم اعصاب است که هر ساله همزمان با کنفرانس بین المللی علوم اعصاب برگزار میشود.
مسابقات دانش مغز برای اولین بار در سال 1998 میلادی توسط دکتر نوربرت میسلینکسی (Dr. Norbert Myslinski) در دانشگاه مریلند آمریکا ابداء شد و از آن زمان هر ساله در سطح جهانی برگزار میشود.
نکتهی جالب توجه آن است که هر ساله بیش از 50 هزار دانش آموز در سراسر جهان در این مسابقات شرکت میکنند و حدود 50 کشور جهان این مسابقات را به رسمیت میشناسند. یعنی مسابقهی دانش مغز، به معنای واقعی یک رقابت بینالمللی است. همچنین میزبانی این مسابقات را کشورهای مختلفی بر عهده دارند و هر ساله در یک کشور بخصوص این مسابقات برگزار میشود.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که هدف از مسابقه دانش مغز آن است تا دانش آموزان را ترغیب نماید تا به مطالعهی مغز و سیستم عصبی انسان بپردازد و الهام بخش آنها باشد تا در آینده، مسیر شغلی و تحصیلی خود را در یکی از حوزههای نوروساینس (علوم اعصاب) انتخاب کند.
در واقع اختلالات و بیماریهای مربوط به سیستم عصبی انسان در حال زیاد شدن است و این مسابقه سعی دارد تا انگیزه بخش دانش آموزان شود تا در آینده بر روی این بیماریها تحقیق و بررسی نمایند و درمانها و راهحلهای محتلفی را برای آنها پیدا کند.
حال که متوجه شدید مسابقه دانش مغز چیست، در ادامه شما را با مراحل مختلف این مسابقه آشنا خواهیم کرد.
مراحل مسابقه دانش مغز چیست ؟
همانطور که در بالا توضیح دادیم، مسابقه دانش مغز یک مسابقهی بینالمللی است و هر ساله هر کشور تنها مجاز است تا 1 نماینده را به مرحلهی بینالمللی معرفی نماید.
در کشورمان برای آنکه آمادهترین فرد انتخاب شود، 2 مرحله آزمون برگزار میگردد.
در مرحلهی اول، تمامی دانش آموزان رنج سنی 13 تا 18 سال میتوانند شرکت نمایند. سوالات این مرحله از مسابقه دانش مغز، به زبان فارسی و به صورت چهار گزینهای است که معمولا در بهمنماه برگزار میگردد.
سوالات مرحله اول مسابقات برین بی، از 2 کتاب حقایق مغز و دانش مغز طرح میشود.
50 نفر برتر مرحلهی اول مسابقه دانش مغز جواز حضور در مسابقهی مرحلهی ملی را پیدا میکنند. سوالات این مرحله از مسابقات دانش مغز، به زبان انگلیسی است تا دانش آموزان برای مرحلهی بین المللی آزمون آماده شوند.
منابع این مرحله از مسابقه، علاوهبر 2 کتاب حقایق مغز و دانش مغز، کتاب Essential Neuroscience نیز است که کتاب جامعتری نسبت به 2 کتاب قبلی است.
در نهایت نفر اول این مرحله از مسابقات دانش مغز، به عنوان نمایندهی کشورمان برای شرکت در مرحلهی بین المللی معرفی میگردد.
تا قبل از همهگیری کرونا، نفرات برتر هر کشور به صورت حضوری در کشور میزبان برای مسابقات اعزام میشدند اما در چند سال اخیر، مرحلهی بین المللی مسابقه دانش مغز، به صورت آنلاین برگزار میشود و هنوز مشخص نیست که چه زمانی مجددا به صورت حضوری برگزار شود.
پس بطور کلی مسابقات برین بی دارای 3 مرحله است که مرحلهی نهایی آن بصورت جهانی است.
شاید برایتان پرسش پیش بیاید که مزایا و جوایز مسابقه دانش مغز چیست ؟ در ادامه به این پرسش پاسخ خواهیم داد.
منابع مسابقه دانش مغز چیست ؟
در قسمت قبلی به صورت خلاصه منابع مسابقه دانش مغز را معرفی کردیم. در این قسمت میخواهیم تا به صورت جامعتر این منابع را به شما معرفی نماییم.
1- منابع مرحله اول مسابقات دانش مغز
- کتاب حقایق مغز (Brain Facts)
- کتاب دانش مغز ( Science of the Brain)
2- منابع مرحله دوم مسابقات دانش مغز
- کتاب حقایق مغز (Brain Facts)
- کتاب دانش مغز ( Science of the Brain)
- کتاب Essential Neuroscience
3- منابع مرحله بین المللی مسابقه دانش مغز
- کتاب Essential Neuroscience
- کتاب The Brain: An Introduction to Functional Neuroanatomy
مزایا و جوایز مسابقه دانش مغز
از نظر من بزرگترین مزیت شرکت در مسابقه دانش مغز، مسیر لذت بخشی است که دانش آموزان برای شناخت مغز و سیستم عصبی طی میکنند و تجربیات و اطلاعاتی که در طی این مسیر کسب میکنند، نقش مهمی در موفقیت در مسیر تحصیلی و شغلی آیندهشان دارد.
اما اگر به صورت دقیق میخواهید از مزایا و جوایز مسابقه دانش مغز اطلاع داشته باشید، آن را در ادامه به شما خواهیم گفت:
1- جوایز برگزیدگان مرحله ملی مسابقات دانش مغز
بر طبق اعلام ستاد علوم و فناوریهای شناختی، به ۵ نفر برتر مرحله ملی مسابقات دانش مغز جوایز نفیسی اهدا خواهد شد که شرح آن به صورت زیر است:
- نفر اول: جایزه مغز و شناخت اهوازی ( معتبرترین جایزه علوم اعصاب کشور) + لوح تقدیر + جایزه نفیس به ارزش ۵۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال
- نفر دوم: لوح تقدیر + جایزه نفیس به ارزش ۳۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال
- نفر سوم: لوح تقدیر + جایزه نفیس به ارزش ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال
- نفر چهارم: لوح تقدیر + جایزه نفیس به ارزش ۱۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال
- نفر پنجم: لوح تقدیر + جایزه نفیس به ارزش ۱۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال
2- جوایز نفرات برتر مرحله بین المللی مسابقه دانش مغز
به گفتهی مسئولین بین المللی مسابقات دانش مغز، به نفرات اول تا سوم این مسابقات، جوایزی به شرح زیر اهدا خواهد شد:
- نفر اول: ۳ هزار دلار جایزه نقدی + دورهی تابستانهی کارآموزی تحت نظر جامعه ی علوم اعصاب + نشان مسابقات بین المللی دانش مغز (به مدت ۱ سال)
- نفر دوم: ۲ هزار دلار جایزه نقدی
- نفر سوم: ۱ هزار دلار جایزه نقدی همچنین به تمام فینالیست های این مسابقات مدال و گواهی شرکت در این مسابقات اهدا خواهد شد.
البته توجه داشته باشید که این جوایز ممکن است هر سال تا حدودی با سال دیگر تفاوت داشته باشد.
چه دانش آموزانی مجاز به شرکت در مسابقه دانش مغز هستند؟
یکی از سوالاتی که عموما دانش آموزان و والدین آنها از ما میپرسند، آن است که چه کسانی مجاز به شرکت در این مسابقات هستند؟
در جواب این سوال باید گفت که مسابقه دانش مغز برای دانش آموزان رنج سنی 13 الی 18 سال است و تمامی دانش آموزان در این رنج سنی، فارغ از گرایش تحصیلی و … میتوانند در مسابقات برین بی شرکت نمایند.
البته در نظر داشته باشید که نفر اول مرحلهی ملی، دیگر نمیتواند در این مسابقات شرکت نماید و باقی دانش آموزان مادامی که در بازهی سنی ذکر شده قرار داشته باشند، میتوانند در این مسابقات شرکت نمایند.
آیا مسابقات دانش مغز نیاز به آموزش دارد؟
برای پاسخ دادن به این سوال، ابتدا باید بدانید که مطالب مطرح شده در منابع مسابقه برین بی، اندکی پیشرفتهتر از مطالب مطرح شده در کتابهای درسی است و بعضی از مطالب آن کاملا تخصصی است. بنابراین پیشنهاد ما این است که چنانچه به علوم اعصاب علاقه دارید و دنیای رمزآلود مغز و سیستم عصبی برای شما جذاب و پرکشش است، حتما دورههای مربوط به مسابقه دانش مغز را شرکت کنید که هم برای مسابقه آماده شوید و هم غرق در مطالب جالب و اسرارآمیز سیستم عصبی شوید.
تاریخچهی مسابقات دانش مغز
مسابقات دانش مغز 2022 (هشتمین دوره مسابقات دانش مغز)
مسابقه برین بی 2022، هشتمین دوره از مسابقات دانش مغز بود که کشورمان نیز در آن حضور داشت. میزبانی مسابقات دانش مغز 2022 را کشور فرانسه بر عهده داشت.
مرحلهی اول مسابقات دانش مغز 2022 در تاریخ 13 اسفند 1400 در کشورمان به صورت آنلاین برگزار شد و 50 نفر برتر، جواز حضور در مرحلهی ملی مسابقات دانش مغز 2022 را پیدا کردند.
در نهایت در تاریخ 2 تیرماه 1401، مرحلهی ملی این مسابقات به صورت حضور برگزار شد و آقای سید علی موسوی از دبیرستان شهید سلطانی 4 شهر کرج، توانست رتبهی نخست این مسابقات را به خود اختصاص دهد.
مرحله بینالمللی مسابقات برین بی 2022 در تاریخ 2 الی 9 جولای 2022 (11 الی 18 تیر 1401) به صورت آنلاین برگزار شد که متاسفانه نمایندهی کشورمان موفق به کسب مقام نشد.
طبق نتایج اعلام شده از سوی کمیتهی بین المللی برگزاری مسابقات برین بی، 3 نفر برتر مسابقات دانش مغز 2022 در سطح جهانی، به شرح زیر هستند:
Helene Li
نفر اول مسابقات دانش مغز 2022
از کشور کانادا
Anmol Bhatia
نفر دوم مسابقات دانش مغز 2022
از کشور آمریکا
Ugne Birstonaite
نفر سوم مسابقات دانش مغز 2022
از کشور لیتوانی
مسابقات دانش مغز 2021 (هفتمین دوره مسابقات دانش مغز)
مسابقه برین بی 2021، هفتمین دوره از مسابقات دانش مغز بود که در کشورمان برگزار میشد. مرحلهی نخست این مسابقه در تاریخ 8 مرداد 1400 به صورت آنلاین برگزار گردید. 52 نفر برتر این مرحله از مسابقات دانش مغز، جواز حضور در مرحلهی ملی را پیدا کردند و در نهایت در شهریور ماه 1400، مرحلهی دوم مسابقات نیز برگزار شد که به علت پاندمی کرونا، این مرحله از مسابقه نیز به صورت آنلاین برگزار گردید.
در نهایت خانم هستی فخری از دبیرستان فرزانگان یک تهران، توانست رتبهی نخست هفتمین دوره از مسابقه دانش مغز را به خود اختصاص دهد و به عنوان نمایندهی کشورمان در مسابقات برین بی 2021 معرفی گردید.
مرحلهی بینالمللی مسابقه برین بی 2021 نیز در تاریخ 5 الی 8 نوامبر 2021 (14 الی 17 آبان 1400) به صورت آنلاین برگزار گردید که متاسفانه نمایندهی کشورمان نتوانست در میان 3 نفر برتر قرار گیرد.
بر طبق نتایج، نفرات برتر مسابقه برین بی 2021 به شرح زیر هستند:
Viktoriia Vydzhak
نفر اول مسابقات دانش مغز 2021
از کشور اوکراین
Ahmed Adam Bin Razman
نفر دوم مسابقات دانش مغز 2021
از کشور مالزی
Antoni Klonowski
نفر سوم مسابقات دانش مغز 2021
از کشور کانادا
مسابقات دانش مغز 2020 (ششمین دوره مسابقات دانش مغز)
مرحله اول ششمین دوره از مسابقات دانش مغز (برین بی 2020)، در تاریخ 28 آذر 1398 برگزار گردید که سوالات آزمون از 2 کتاب حقایق مغز و علوم اعصاب-دانش مغز طرح شده بودند.
در نهایت و پس از برگزاری مرحله دوم این مسابقات در کشور، آقای احسان رضایی مقدم از دبیرستان استعدادهای درخشان دارالفنون به عنوان نمایندهی کشورمان برای شرکت در مسابقات برن بی 2020 که کشور آمریکا میزبانی آن را بر عهده داشت، انتخاب گردید.
متاسفانه نمایندهی کشورمان نتوانست جزو نفرات برتر مرحله بین المللی مسابقات دانش مغز 2020 باشد و لیست نفرات برتر به شرح زیر است:
در نهایت خانم هستی فخری از دبیرستان فرزانگان یک تهران، توانست رتبهی نخست هفتمین دوره از مسابقه دانش مغز را به خود اختصاص دهد و به عنوان نمایندهی کشورمان در مسابقات برین بی 2021 معرفی گردید.
مرحلهی بینالمللی مسابقه برین بی 2021 نیز در تاریخ 5 الی 8 نوامبر 2021 (14 الی 17 آبان 1400) به صورت آنلاین برگزار گردید که متاسفانه نمایندهی کشورمان نتوانست در میان 3 نفر برتر قرار گیرد.
بر طبق نتایج، نفرات برتر مسابقه برین بی 2021 به شرح زیر هستند:
Rahil Patel
نفر اول مسابقات دانش مغز 2020
از کشور آمریکا
Yu Cheng Lim
نفر دوم مسابقات دانش مغز 2020
از کشور مالزی
Peter Susanto
نفر سوم مسابقات دانش مغز 2020
از کشور استرالیا
سوالات متداول دربارهی مسابقات برین بی
1- مسابقه دانش مغز چیست؟
مسابقه برین بی (brain bee competition) که در ایران به اسم مسابقات دانش مغز شناخته میشود، بزگترین مسابقه علوم اعصاب جهان در سطح دانش آموزی است.
2- منابع مسابقه دانش مغز چیست؟
منابع مرحله اول مسابقات دانش مغز، 2 کتاب حقایق مغز و دانش مغز است.
3- جوایز مسابقه دانش مغز چیست؟
مسابقات برین بی هنوز به عنوان یک المپیاد پذیرفته نشده است و بنابراین مزایای المپیادها را ندارد اما جوایز متعددی در سطح ملی و بین المللی برای نفرات برتر در نظر گرفته شده است.
جهت کسب اطلاع از دورههای آموزشی مسابقات دانش مغز، میتوانید با شمارهی زیر تماس حاصل نمایید: